Major József bronzérmes az US Ironman bajnokságon


A magyar triatlon eddigi legnagyobb férfi sikerét érte el Major József, aki a hétvégén New Yorkban megrendezett Ironman versenyen -amely egyben az USA bajnoksága is volt- fantasztikus küzdelemben megszerezte a bronzérmet.
Cikk folytatása a Tovább-ra kattintva…
A magyar triatlon eddigi legnagyobb férfi sikerét érte el Major József, aki a hétvégén New Yorkban megrendezett Ironman versenyen, amely egyben az USA bajnoksága is volt, fantasztikus küzdelemben megszerezte a bronzérmet.
Major Joe nagyszerűen osztotta be az erejét, jól taktikázott, hiszen a verseny elején hagyta elmenni a vetélytársakat, akik a kerékpáros szakasz végéig hatalmas csatát vívtak egymással. Major végig a tűz közelében maradt, de nem fárasztotta ki magát. Egyedül Jordan Rapp tudott komolyabb előnyt kicsikarni a 180 km kerékpáros szakasz végére, amely New York dimbes-dombos részén haladt keresztül.
Major a kerékpározást a 10. helyen fejezte be, de a 2. helyezettől csak 6 perc, az elsőtől 8 perc hátránnyal. Mivel közismerten kiváló futó, akkor már lehetett tudni, hogy képes komolyan megszorongatni az élmezőnyt is.
Lendületesen és nagyszerű futással hamarosan belépett a TOP5 közé, majd 10 km után már 3. helyen futott. A verseny azonban olyan szoros volt, hogy az Ironman versenyeken szokatlan módon még a futáson is rendszeresen változtak a helyezések, Major volt amikor 5. (fétávnál) helyre esett vissza, majd az utolsó 10 km-en ritmust váltott és szép futással felfutott a dobogóra.

Rövid összefoglaló Major JOE-tól:
“Wow. Köszönöm szépen a gratulációt! Azt se tudom hol kezdjem…Az úszás jól sikerült, a kerékpározás is jól ment, de a futás kemény volt.
Az úszás után úgy tűnt, ez lesz életem leggyorsabb versenye, aztán a bringán már visszaállt minden a normál kerékvágásba, és a futáson már csak 1 cél volt: a célbaérés.
Nagyon elégedett voltam az úszásommal, sikerült Trevorral együtt kijönnöm, és így nagyon jó időben érkeztem meg a depóba. A kerékpárt sikerült az első kisebb bollyal megkezdenem, amihez folyamatosan zárkóztak fel a többiek is, de igazából csak Christian Brader, Mike Twelsiek és én dolgoztunk sokat a mezőny elején. Eléggé meglepődtem, mikor a második depóba értünk, és láttam, hogy legalább 10 ember jön mögöttünk! A futáson az első kör nagyon jól ment, nagyon jól éreztem magam. Aztán a második körön éreztem, hogy valami nincs rendben és Maxim és Thomas is nagyon közel felzárkóztak mögém. Ezután jött a lépcső a hídra és itt azt éreztem mindjárt összeesek.
Nem is emlékszem hogy sikerült átfutnom a hídon…Mikor ezután kiderült számomra hogy a negyedik helyen állok jelenleg, csak 1 percre vagyok a harmadik helytől, akkor csak egy dolog járt a fejembe: Nem lehetek megint negyedik!!!
Az utolsó pár mérföld nagyon nehéz volt (nem volt elég frissítő állomás)..Az utolsó 200 méter nagyon hosszúnak tűnt, azt hittem sose ér véget.
Összességében nagyon boldog vagyok a 3. helyezésemmel. Nagyon hálás vagyok a sok támogatásért, amit Tőletek kaptam, és persze köszönöm a támogatóimnak is!!
Konában találkozunk!!:)”

    Általános adatok:
  • 476 nő (17%) és
  • 2.243 férfi regisztrált az eseményre
  • 2.739 induló vett részt az első New York Ironman-en
  • 44 ország képviselteti magát
  • 125.000 dollár összdíjazású verseny (ami azt jelenti, hogy 8-8 és fél órás küzdelem után az abszolut győztes férfi és nő fejenként 25 ezer dollárt vihet haza, a többi helyezett ennél jóval kevesebbet)
  • 11 perc alatt telt be az online nevezés a versenyre több mint egy évvel ezelőtt
  • 895 dollár volt a nevezési díj

Gratulálunk Józsinak és sok sikert a további versenyekhez is!

Forrás:
http://www.terepsport.hu és http://sporthirugynokseg.hu